torstai 14. syyskuuta 2023

Aita - Revisio 2.01

 

                     et ikinä arvaa minne kuvan "turva-aita" on pystytetty!


Jouduin eräiden vuosikymmenten vaihteessa oleskelemaan noin vuoden Joutsenon silloisessa kunnassa syistä, joita ei ole tarpeen tässä yhteydessä eritellä. Tuolloin, siinä aivan vieressä, aivan rajan takana, oli suuri ja mahtava Neuvostoliitto. 


Neuvostojen liiton aikana niin sanottu ”ryssäviha” oli Joutsenossa ja sen naapurikaupungissa Imatralla voimissaan. Taisi olla niin että vuosi oli joko 1980 tai 1981.  Pyydän anteeksi että käytin viimeistä edellisessä lauseessa tuota lainausmerkkeihin sijoittamaani, mutta asiain tilaa tuolloin hyvin kuvaavaa termiä. Eli. Miten lie vääntynyt ja kääntynyt tuo alun perin ruotsalaista tarkoittanut termi osoittamaan itäisen naapurimaan asukasta. 


Niin, ymmärtäähän sen että ”veli venäläistä” noissa pienissä rajataajamissa vihattiin ja pelättiin, eihän toisen maailmansodan päättymisestä ollut tuolloin kulunut kuin reilut kolmekymmentä vuotta. 


Nyt sinne, nykyisen Imatran kaupungin tuntumaan on noussut niin sanottu testiaita mikä osaltaan hälventää paikallisten asukkaiden pelkoa että venäläiset tulevat hallitsettomasti juuri tuosta kohden minne kolmen kilometrin mittainen aita on pystytetty. Nyt kerätään kokemuksia ilmeiseti siitä, yrittääkö joku naapurimaan asukas kiivetä hallitsemattomasti testiaidan yli.  Voihan olla että yhtä hyvin joku imatralainen saattaa yrittää koeaidan yli Venäjän puolelle? 


Paikalliset mediatiedot kertovat että ”hallitsematonta rajanylitystä” estävää testiaitaa on tarkoitus rakentaa seitsemänkymmentä kilometriä lisää.


Suomen itärajan pituus on wikipedialähteen mukaan noin 1343,6 kilometriä josta maarajaa on noin 1289,6 kilometriä. 


Edellä mainittujen lukujen valossa itärajan aitahanke vaikuttaa jotenkin epäuskottavalta, etten sanoisi jopa huvittavalta. 


Täällä, aivan itäisimmän Suomenlahden rannikolla odottelemme jonkinlaista ratkaisua merialueemme aidoitttamiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Halle lujaa - Revisio 2.02

  Oikeistolla on maassanne? aika vähän pressaehdokkaita. Elämäni Piisi pressasetäkisaan mahtui vain neljä oikeiston ehdokasta, tosin kotinat...